ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Τα Εθνικά Πάρκα της Ηπείρου να λειτουργήσουν επιτέλους ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση!

Posted in Uncategorized από kostisvlachopoulos στο Μαΐου 3, 2012

Του Δρ. Τσιακίρη Ρήγα

Δασολόγου, Ειδ. Διαχείρισης Φυσικών Περιοχών

Υποψήφιος Βουλευτής Ιωαννίνων των Οικολόγων-Πράσινων

Αναλογικά με την έκτασή της, η Ήπειρος διαθέτει σήμερα τις περισσότερες και μεγαλύτερες προστατευόμενες φυσικές περιοχές της χώρας, όπου διαφυλάσσεται ακόμη ένας αμύθητος θησαυρός βιολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας. Μέχρι σήμερα η αξία της περιουσίας αυτής έχει μείνει κλειδωμένη στην άγνοια, ενώ παρωχημένες αντιλήψεις ότι «η προστασία αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη» αποτελούν κοινό τόπο, καθώς οι ντόπιοι πολιτικοί προσπαθούν να διασώσουν όπως-όπως το χρεοκοπημένο πελατειακό τους σύστημα εξυπηρέτησης των «δικών τους παιδιών», μια πολιτική που έφτασε την Ήπειρο στην κατάντια μιας εκ των φτωχότερων επαρχιών της Ευρώπης.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα Εθνικά Πάρκα αποτελούν πολύτιμες κοιτίδες οικονομικής ευμάρειας, με τα πρότυπα και μοναδικά προϊόντα τους και το ξεχωριστό σήμα ποιότητας να γίνονται πλέον ασυναγώνιστα, ενώ οι ποικίλες μορφές τουρισμού αποτελούν ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, συμπληρώνοντας το τοπικό εισόδημα. Πρότυπες μονάδες παραγωγής βιολογικών προϊόντων, μικρές οικοτεχνίες πιστοποίησης συσκευασίας και προώθησής τους και εργοστάσια παραγωγής εξειδικευμένων προϊόντων όπως π.χ. ξυλείας είναι λίγα από τα οφθαλμοφανή παραδείγματα που έπρεπε ήδη να λειτουργούν στον τόπο μας εδώ και χρόνια!

Σήμερα που χιλιάδες άνεργοι νέοι θέλουν επιτέλους να δραπετεύσουν από τα αστικά κέντρα είναι χρέος όλων μας, εδώ στην Ήπειρο, να οργανώσουμε την ασφαλή επανένταξή τους στην τοπική οικονομία δημιουργώντας νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Αποτρέποντας ένα νέο κύμα ξενιτιάς των παιδιών μας, με την βοήθεια των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, των κληροδοτημάτων και την αξιοποίηση υπαρκτών ειδικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουμε ορθολογικά την επανεκκίνηση της τοπική οικονομίας σε μια βιώσιμη και αειφορική βάση, ένα όραμα πέρα για πέρα ρεαλιστικό.

Σήμερα που είναι πλέον κοινός τόπος, ότι το μοντέλο (της δικής τους) ανάπτυξης ρήμαξε τα χωριά, ερήμωσε την ύπαιθρο και χρεοκόπησε το αθηνοκεντρικό κράτος, δεν πρέπει να αφήσουμε την πάμπλουτη ηπειρώτικη γη να γίνει εύκολη λεία των αετονύχηδων τοκογλύφων. Σήμερα είναι επείγον, περισσότερο από ποτέ, να πραγματοποιήσουμε επιτέλους τα όνειρά μας, την πολυπόθητη αποκέντρωση, την ενδυνάμωση του κοινοτικού χαρακτήρα της τοπικής μας οικονομίας. Χρειάζεται λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μία πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ηπείρου ως μοναδικής φυσικής και πολιτισμικής κιβωτού της Ευρώπης. Και στον αγώνα αυτόν τα Εθνικά μας Πάρκα δεν πρέπει να συνεχίζουν να μένουν παραμελημένα στο περιθώριο, απειλούμενα μάλιστα από την συνεχή υποβάθμιση, αλλά να γίνουν η αιχμή του δόρατος της νέας αυτής αντίληψης!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: