ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια

Posted in Uncategorized από kostisvlachopoulos στο Απρίλιος 25, 2012

 

Με επίσκεψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου στη Μυτιλήνη συνεχίστηκαν σήμερα οι περιοδείες των Οικολόγων Πράσινων. Ο Γ. Παρασκευόπουλος είχε επαφές με φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και με το Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ μίλησε σε σύσκεψη μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων στο νησί. Το πρωί έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ηλία Γιαννίρη, πράσινο περιφερειακό σύμβουλο στο Βόρειο Αιγαίο. «Αυτοί που προβάλλουν διλήμματα ακυβερνησίας, προσπαθούν να κρύψουν ότι η χώρα είναι ήδη εδώ και καιρό ακυβέρνητη», τόνισε ο Γ. Παρασκευόπουλος. «Στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται κυρίως να διασφαλίσουν πολιτική νομιμοποίηση για τα προαποφασισμένα μέτρα του Ιουνίου, που δεν οδηγούν πουθενά. Ως δύναμη προτάσεων, διαλόγου και συνεργασιών οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε μέρος της λύσης, βρισκόμαστε όμως σε αντίθετες όχθες με την κυβερνητική φιλοσοφία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Η αντιπαράθεσή τους για το 13ο και 14ο μισθό προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, καθώς όλοι ξέρουν ότι το τίμημα είναι η βίαιη περικοπή των κατώτατων αποδοχών. Αντίστοιχα εύγλωττη είναι όμως και η σιωπή του κ. Βενιζέλου για την προχθεσινή ερωτική εξομολόγηση του κ. Σαμαρά, προς το μαύρο χρήμα που έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Αναρωτιόμαστε ποιες λεηλασίες, αντίστοιχες με αυτές του κ. Τσοχατζόπουλου, επιχειρούν να ξεπλύνουν με τέτοιες αμνηστίες;

Από την πλευρά μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη διαφάνεια πρώτη προτεραιότητα: καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για εντοπισμό και δέσμευση των γκρίζων περιουσιών από διαφθορά και φοροδιαφυγή, ζητάμε να φορολογούνται ως περιουσία και τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, προτείνουμε να ισχύουν τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας ως αφορολόγητο ποσό στη φορολόγηση των περιουσιών, ώστε να επιβαρυνθούν κυρίως οι περιουσίες των φοροφυγάδων. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν την κρίση μόνο όσοι δεν έκλεψαν τη χώρα και δεν έχτισαν αυθαίρετο».

«Τα προβλήματα νησιωτικότητας και απομόνωσης προϋποθέτουν πολιτικές προσαρμοσμένες στην κλίμακα του χώρου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας», επισήμανε ο Ηλίας Γιαννίρης, περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Οικολογικού Ανέμου. «Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει η Ελλάδα να απευθυνθεί στην ΕΕ. Αντί αυτού οδηγούμαστε, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηριωμένη μελέτη, στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που αποτελεί μία από τις λίγες πολιτικές αναπλήρωσης των προβλημάτων της νησιωτικότητας. Η οικονομική, περιβαλλοντική και κλιματική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κατάρρευση των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν κάποτε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό διαμόρφωσαν έναν ιδιαίτερο τοπικό νησιωτικό πολιτισμό, πολιτισμό που μπορεί σήμερα να αποτελέσει σημαντική συμβολή στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: