ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


«ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» – Διακήρυξη 4 σημείων

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Νοέμβριος 5, 2010

α) το «βασικό πρόταγμα» – ο κοινωνικός στόχος της περιφερειακής κίνησής

Το παραμύθι της ανάπτυξης τελείωσε. Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση είναι για μας κοινωνική ευκαιρία για ένα νέο πράσινο/εναλλακτικό τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο. Θέλουμε μια αυτο-διοίκηση που να περιλαμβάνει όλα τα «αυτό»: της αυτ-αρκειας, της αυτο-διάθεσης, της αυτο-διαχείρισης, της αυτο-οργάνωσης, της αυτο-νομίας, του αυτο-σχεδιασμού, της αυτ-αξίας, της αυτο-γνωσίας, της αυτ-επίγνωσης, της αυτο-κριτικής, τηας αυτο-τέλειας της αυτο-συγκέντρωσης και όχι βέβαια στην αυτ-απάτη της αυτο-κτονικής αυτο-κρατορίας του αυτο-κινήτου και του κάθε ε-αυτού μας, του αυταρχισμού και της αυταρχίας!

Βασικός μας στόχος είναι να δούμε την κοινωνία μας στο καθρέφτη του πιάτου μας, όχι  ως αντανάκλαση της καθημερινής μας εξάρτησης από ξένα κεφάλαια, οικονομίες και φυσικούς πόρους, αλλά ως συνειδητή επιλογή των επιλογών μας, ως αποτέλεσμα μιας αυτοδιοίκησης βασισμένης σε επενδύσεις που χρηματοδοτούν την πραγματική τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την πράσινη πολιτική.

β) κριτική στην Περιφέρεια ή προβλήματα που υπάρχουν

Δέσμια των επιλογών του προηγούμενου αιώνα, των «μεγάλων έργων», της «ανάπτυξης», της κομματικοκρατείας, και της εξάρτησης, η σημερινή περιφερειακή διοίκηση δεν έχει ούτε όραμα, ούτε προοπτική, ούτε προτάσεις. Με την υποθήκευση των φυσικών πόρων, με την ρύπανση των υδάτων (Καλαμάς, Παμωβώτιδα, Αμβρακικός), την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τις αμφίβολες επενδύσεις σε αυτοκινητοδρόμους και τις υποδομές που εξυπηρετούν τους λίγους και τους «μεγάλους», έχει μόνο στόχο το αδιέξοδο. Ακόμη και να αυξηθεί ο ΑΕΠ, θα είναι επειδή κάποιοι θα τα «παίρνουν», επειδή η οικονομία δεν βασίζεται σε κριτήρια καθημερινής ποιότητας αλλά σε οικονομικά μεγέθη. Και για το μνημόνιο ε, «ήταν και αυτοί οι βάρβαροι, μια κάποια λύση …;»(Καβάφης)!
γ) τον πολιτικό σας στόχο  και τις ρεαλιστικές λύσεις που προτείνετε στο πλαίσιο

Πολιτικός στόχος είναι η αντιπροσώπευση στο νέο περιφερειακό διοικητικό κύτταρο. Οι προτάσεις μας θέλουμε να αντιγραφούν και να υλοποιηθούν (αναγκαστικά πλέον) από τα μεγάλα κόμματα, ως μόνες ρεαλιστικές και δόκιμες λύσεις στην εποχή της διευρυμένης κρίσης. Θέτουμε την βιοποικιλότητα και τα τοπία της Ηπείρου, τα Εθνικά μας Πάρκα (τα περισσότερα της χώρας και των Βαλκανίων), τα μοναδικά τοπικά προϊόντα μας, την εκτατική κτηνοτροφία, την παραδοσιακή αλιεία, τον τοπικό πολιτισμό, την σαρδέλα, το γαλοτύρι, το τσίπουρο, το δαδί, το κλαρίνο ως άξονες ανάπτυξης! Να σταθεί η Ήπειρος στα πόδια της. Με την δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας και με την περιφέρεια ως επενδυτή στην αποκεντρωμένη ενέργεια ΑΠΕ, με δραστική μείωση των εκπομπών, πρότυπο στις τοπικές μεταφορές (τρένο-τράμ-προαστιακοί), πρωταγωνιστή στην βιοκλιματική μετατροπή των δημόσιων κτιρίων, στην προώθηση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, στη πιστοποίηση, τυποποίηση, διαφήμιση και διάθεση των Ηπειρωτικών προϊόντων και Υπηρεσιών. Με το Πανεπιστήμιο ζωντανό τοπικό κύτταρο στην δημιουργία νέας τεχνογνωσίας και προώθησης των νέων τεχνολογιών σε καινοτόμους τομείς, να μπορεί συναγωνιστεί τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Δεν θέλουμε άλλο την Ήπειρο να είναι ο «φτωχός συγγενής»! Θέλουμε την Ήπειρο περιοχή ευημερίας, προόδου, προκοπής. Μια ζηλευτή περιοχή για να ζεις, μια περιοχή άξια για να μεταναστεύσεις!
δ) Τρεις άμεσες προτάσεις για την περιοχή μας:

  1. Προώθηση της ενεργειακή αυτονόμηση της Ηπείρου με ΑΠΕ, με στόχο τα χωριά εντός 5ετίας, οι κωμοπόλεις εντός 10ετίας και οι 4 πόλεις εντός 15ετίας
  2. Στόχος τα μηδενικά σκουπίδια Επεξάρτηση στο ίδιο χωρο-χρονικό πλαίσιο
  3. Δίκτυο πρότυπων αγροτικών χωριών Ηπείρου (π.χ.με επιλογή καταρχήν 10 για τα ψάρια-Κορωνησία, το τυρί-Μέτσοβο, την κτηνοτροφία-Συρράκο, τις καραβίδες-Παρακάλαμος, Κρασί-Ζίτσα κτλ), που να λειτουργήσουν ώς πυρήνες επανεργοποίησης-πιστοποίησης-ανάδειξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής

22-10-2010

Ρήγας Τσιακίρης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: