ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Κρίση: Η κοινωνία χρειάζεται εναλλακτική πρόταση

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Μαΐου 27, 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων στα Ιωάννινα για την κρίση και τις τελευταίες εξελίξεις

Την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας διατηρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προτείνοντας μεσοπρόθεσμους όρους απεμπλοκής και θεωρώντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα αποτιμούν ως σημαντική, αν και καθυστερημένη εξέλιξη, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που δημιουργήθηκε ως ανάχωμα κατά της κερδοσκοπίας, καθώς τα τεράστια ποσά που διατίθενται τώρα απλώς για να αποτρέψουν το χειρότερο, όφειλαν να είχαν ήδη χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις που θα αναχαίτιζαν έγκαιρα την κρίση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίσιμες είναι επίσης οι διεργασίες στο ευρωκοινοβούλιο για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» που θα διαδεχθεί τη γνωστή στρατηγική της Λισαβώνας. Στο θέμα αυτό η αντιπρόταση των Πράσινων αποτελεί ουσιαστικά το μόνο αντίλογο στις προτάσεις της Κομισιόν, συνασπίζει γύρω της ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις και έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει την πλειοψηφία στην επόμενη σύνοδο του ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούνιο. Αν αυτό συμβεί, η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να λάβουν σοβαρά υπόψη θέσεις όπως ότι η ανταγωνιστικότητα δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ότι συνταγές για εντονότερη ύφεση (όπως αυτές που επιβάλλει το ΔΝΤ στη χώρα μας) οφείλουν να δώσουν τη θέση τους σε εκτεταμένες επενδύσεις βιωσιμότητας, ότι οι υπεύθυνοι για την κρίση θα πρέπει να πληρώσουν μέσω φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι οι στόχοι για την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση οφείλουν να είναι εξίσου σημαντικοί με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Για το ασφαλιστικό οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν περιορισμένη «επιλεκτική πτώχευση» του κράτους απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων. Οι εξαγγελίες για το «πόθεν έσχες» ανταποκρίνονται εν μέρει και σε προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα βήματα για την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Χωρίς, πάντως, εναλλακτικές λύσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας και θέσεις εργασίας, και χωρίς διεξόδους στην εύλογη οργή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να βρεθεί σε συμπληγάδες ατελείωτων θυσιών χωρίς προοπτική, εκτεταμένης διάχυτης βίας, αλλά και περιορισμών σε δημοκρατικές ελευθερίες ως απάντηση στο αίτημα για ασφάλεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη μείωση του κόστους ζωής, την αντικατάσταση του σημερινού μηχανισμού του Δ.Ν.Τ. από ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού, την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά, την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίχτυ ασφαλείας για τους πληττόμενους από την κρίση.

Τις θέσεις αυτές παρουσίασαν σήμερα στα Ιωάννινα, σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο OLYMPIC, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, και ο Μιλτιάδης Μπούκας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και συντονιστής των Ο.Π. για την Ήπειρο. «Η κρίση είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική», τόνισαν. «Χρειαζόμαστε λοιπόν ταυτόχρονες απαντήσεις για όλες τις διαστάσεις της κρίσης, καθώς στις νέες συνθήκες η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει δύο φορές φτωχούς. Ένα παράδειγμα είναι οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ΙΧ, ως αντίδοτο στο αυξημένο κόστος της χρήσης του.

Χρειαζόμαστε επίσης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ως αντίβαρο στην ύφεση, με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με λογικές όπως η «διπλωματία των εξοπλισμών» ή τα φαραωνικά έργα τύπου Αχελώου, ούτε να θυσιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου του ΟΣΕ, που απειλείται με άμεσο κλείσιμο.

Πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν:

· Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση για ουσιαστική αναδιανομή εισοδημάτων, που θα χρησιμοποιεί τους φόρους και ως εργαλεία για ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση δραστηριοτήτων

· Άμεσα μέτρα διαφάνειας και εξάλειψης της μικρής και μεγάλης διαφθοράς. Επιτέλους, να εμφανιστεί ξανά η έννοια της δικαιοσύνης στην χώρα, με την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι ή τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» της τελευταίας 10ετίας όλων των πολιτικών και των στελεχών της διοίκησης, με πρόσκληση να δικαιολογήσουν κάθε ετήσια αύξηση περιουσιακών τους στοιχείων. Αποκτήματα που δε δικαιολογούνται επαρκώς, να έχουν ετήσια φορολόγηση της τάξης του 10% της αξίας τους επί 10ετία, ακόμη και αν έχουν αλλάξει χέρια. Μη δικαιολογούμενες διαφορές να δημεύονται άμεσα.

· Δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

· Αλλαγή της σημερινής πολιτικής για τα ναρκωτικά, και ευθυγράμμιση με τα πρότυπα χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Βρετανία. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών ως προβλήματος δημόσιας τάξης παρά δημόσιας υγείας, απαιτεί δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και οδηγεί σε καταστάσεις που αποτυπώνονται στο «πλουτίζουμε τους εμπόρους, σκοτώνουμε τους χρήστες» και γιγαντώνουμε τη διαφθορά.

· Ενίσχυση «πράσινων» τομέων της παραγωγής, όπως η βιολογική παραγωγή τροφίμων, ο οικοτουρισμός, η εγχώρια παραγωγή συστημάτων Α.Π.Ε. κ.ά.

· Συνολικά, προώθηση νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, με έμφαση σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον.

· Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας. Η ανάπτυξη συνεταιρισμών παραγωγών – καταναλωτών, τοπικών δικτύων ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα (LETS), ή άλλων μορφών κοινωνικής συνεργασίας όπως θεσμοί εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων στα πρότυπα της ιταλικής «Ηθικής Τράπεζας», μπορούν να εξασφαλίσουν ένα «δίχτυ προστασίας» για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ παράλληλα δημιουργούν το έμβρυο μιας νέας, κοινωνικής, μη κερδοσκοπικής οικονομίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πάνω απ΄ όλα είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του πολίτη, η τόνωση της δημοκρατίας μέσω της ενεργού συμμετοχής στη δημόσια ζωή πολιτών και συλλογικοτήτων, μακριά από λογικές ωμής σύγκρουσης και βίας, έτσι ώστε το πολιτικό προσωπικό να παύσει να αισθάνεται παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο, να παύσει να φορτώνει ανέμελα τις επόμενες γενιές με βάρη.»

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μίλτος Μπούκας 6974 371797
Γιάννης Παρασκευόπουλος:6979 952070

———————————————————-

Τοπική Πολιτική Κίνηση –
Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων

ioannina.ecogreens@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: