ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Το τέλος της μικρής μας πόλης – Μια μικρή ανασκόπηση

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Φεβρουαρίου 19, 2010

 

 Στην α1 φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για δημόσιο διάλογο το 2008 επανέρχεται η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της περιοχής μας. Με το «καλημέρα» ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ καταστρατήγησε τα δύο προαπαιτούμενα για την εκπόνηση του σχεδίου: την πρώτον σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Δίκαιο, Περιβαλλοντική Στρατηγική Εκτίμησης (Π.Σ.Ε.) καθώς δεν μελετά περιβαλλοντικές επιπτώσεις με προοπτικής 15ετίας τουλάχιστον και δεύτερον την, σύμφωνα με την σύμβαση του Άαρχους, ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στις διαβουλεύσεις σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού καθώς επιλέγει την τακτική του κατ’ επίφαση διαλόγου καταθέτοντας με …συνοπτικές διαδικασίες μελέτη μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές! (με καταληκτική ημερομηνία την 10/9/2008 χωρίς βεβαίως να διοργανώνει προηγουμένως καμία δημόσια συζήτηση).

 Η πρώτη φάση της μελέτης θεωρείται για κάποιους πλέον «δεδομένη», αφού η β’ φάση, που απέσυρε το νέο υπουργείο ΥΠΕΚΑ ήταν κατά πολύ υποδεέστερη των σύγχρονων απαιτήσεων του χωροταξικού σχεδιασμού πέρα από τα μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα. Όμως, συχνά ξεχνάμε ότι και η πρώτη φάση παρουσιάζει κατά την γνώμη μας σοβαρές ελλείψεις και λάθη στο αναλυτικό πεδίο. Υποτιμάει τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, αλλοίωσης ή και μόλυνσης του περιβάλλοντος, αποσιωπά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη (ωστόσο παραδέχεται ότι… αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης), δεν παρέχει κανένα αριθμητικό στοιχειό για το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο ούτως ώστε συγκρίνοντας το με τις διεθνείς προδιαγραφές να δικαιολογεί σε κατασκευαστική «υπερπαραγωγή». Κουβέντα δεν κάνει για την επαναδημιουργία της λίμνης Λαψίστας ούτως ώστε να απο-συμφορηθεί η Παμβώτιδα απ’ τις ανάγκες ύδρευσης των καλλιεργειών ούτε βέβαια αναγνωρίζει τους δεκάδες πολύτιμους μικρούς υγρότοπους του λεκανοπεδίου οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν περιοχές απόλυτης προστασίας ενόψει μάλιστα των κλιματικών αλλαγών. Κανένα σοβαρό μέτρο διατήρησης τις βιοποικιλότητας δεν λαμβάνει -αντ’ αυτού, λανθασμένα αναφέρει ότι στο Λεκανοπέδιο δεν υπάρχουν είδη σημαντικά για διατήρηση (!) τη στιγμή που στα Γιάννενα σε σημαντικό πληθυσμό φωλιάζει το κιρκινέζι, είδος το οποίο αποτέλεσε κριτήριο σύνταξης της «περιοχής πόλης Ιωαννίνων» στο διεθνή κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδος και της Ευρώπης. Προτίθεται να «καταβροχθίσει» την ανεκτίμητη κοιλάδα της Δωδώνης εντάσσοντας τη στην περιοχή του Ρυθμιστικού, αντί να τύχει αυτοτελούς προστασίας (Αρχαιολογικό Πάρκο) στο πλαίσιο ενός ΣΧΟΑΠ όπως θα της έπρεπε με προοπτική ένταξης στην UNESCO. Τέλος δεν προβλέπει γενναία μέτρα άμβλυνσης της «εθνικής μας πληγής», της εκτός σχεδίου δόμησης, ούτε και προστασίας των αγροτικών παραγωγικών εκτάσεων που «θυσιάζονται» για νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Κοντολογίς, παρουσιάζει μόνο δύο σενάρια ανάπτυξης και οργάνωσης του λεκανοπεδίου το πρώτο έντονα αναπτυξιακό με πληθυσμιακό στόχο τους 177.000 κατοίκους και το δεύτερο παραλλαγή του 1ου, τους 144.000 μέχρι το 2011, στόχος που ήδη έχει «επιτευχθεί» καθώς ως βάση εκκίνησης λαμβάνει τον πληθυσμό του 2001 (110.000 κάτοικοι στο λεκανοπέδιο) που εκτιμάται ως λανθασμένος καθώς, σύμφωνα με τη διασταύρωση στοιχείων ήταν ήδη μεγαλύτερες ενώ σήμερα ξεπερνά τις 130.000!

 ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, αυτό της πληθυσμιακής συγκράτησης του λεκανοπεδίου, της αποκέντρωσης και του πολυκεντρισμού, της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ, της ανάδειξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ουσιαστικό διάλογο και συμμετοχή του πολίτη στις διαβουλεύσεις.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για το κέντρο της πόλης εκτεταμένες ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ, ποδηλατοδρόμων, εξυπηρέτηση της αστικής περιοχής από σύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα με τραμ, ηλεκτρικά mini bus, προαστιακό και υπεραστικό σιδηρόδρομο, χωρίς περαιτέρω μετατροπή των ελεύθερων χώρων του κέντρου σε ακόμη περισσότερα παρκινγκ.

Ζητάμε αύξηση των θεσμοθετημένων χώρων πράσινου μέσα και γύρω απ’ την πόλη, με μητροπολιτικά πάρκα χωρις ίχνος επιπλέον τσιμέντου και υποδομών. Χρειαζόμαστε δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης και διάσωσης των απειλουμένων ειδών ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας καθώς και ένα περιβαλλοντικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κόσμημα για την Ελλάδα και τα βαλκάνια, το πρώτο που να υποδεικνύει με πράξεις την διάθεση για πλήρη αποκατάσταση της πληγωμένης μας λίμνης από όλες τις προηγούμενες άστοχες ενέργειες του παρελθόντος. Ζητάμε χαρακτηρισμό των κορυφαίων μνημείων όπως η Δωδώνη σαν προστατευόμενων υπό την αιγίδα της UNESCO, οραματιζόμαστε ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και προώθηση πράσινων και καινοτόμων πρακτικών και αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης καθώς και προστασία της αγροτικής οικονομίας με απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Θέλουμε μέτρα ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ με την ανασυγκρότηση της γειτονιάς, πλήρη πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου με την αξιοποίηση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από τα εγκαταλειμμένα χάνια, την παλαιά αγορά, το εσωτερικό του κάστρου, των δημόσιων κτιρίων που μένουν άδεια, έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους οι πολίτες να οργανώνονται, να συναντιούνται, να συμμετέχουν, να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.

Η πόλη ανήκει στους πολίτες.

Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

Η Παμβώτιδα αποτελούσε και αποτελεί πηγή ζωής για όλους μας.

Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία το νέο Υπουργείο ΥΠΕΚΑ να μην ακολουθήσει τις παλαιότερες πρακτικές και να προχωρήσει σε μια εκ βαθέων πραγματική δημόσια διαβούλευση, ώστε να δώσει το ουσιαστικό βάρος στον ορθολογικό σχεδιασμό ενός Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, αντάξιο των σημερινών και μελλοντικών αναγκών, το οποίο να αποτελέσει και βάση του ρυθμιστικού σχεδίου του λεκανοπεδίου.

 Τοπική Πολιτική Κίνηση
Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων

ioannina.ecogreens@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: