ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Η φύση της Ηπείρου και οι σαράντα εφιάλτες: καλό κουράγιο κα Μπιρμπίλη!

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Νοέμβριος 9, 2009

 

Θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόθεση του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για να αποσύρει τα αναχρονιστικά σχέδια συντεχνίας συμφερόντων για μεταφορά νερού από τη Βάλια Κάλντα, που όπως έχουμε δηλώσει πολλάκις αποτελεί «εκτροπή της λογικής».

Η λερναία Ύδρα έχει όμως πολλά κεφάλια: Ελικόπτερα συνεχίζουν τις παράνομες πτήσεις τους στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ η Πολιτική Αεροπορία δεν βγάζει απαγορευτική διάταξη ως οφείλει μετά την εντολή που έλαβε από το ΥΠΠΑΤ λόγω παράβασης της νομοθεσίας τόσο του Εθνικού Πάρκου, όσο και του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου.

Αντίστοιχα ούτε η Κτηματική Υπηρεσία δεν προχώρησε ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των πρόσφατων μπαζωμάτων στις όχθες της νήσου της λίμνης Παμβώτιδας, ενώ ανεξέλεγκτες συνεχίσουν οι πηγές ρύπανσης και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν τις προσπάθειες για καταπάτηση του πραγματικού αιγιαλού της με την «επιτροπή οριοθέτησης» να της βάζει ταφόπλακα θέτοντας το ανάχωμα της δικτατορίας και του νέου ποδηλατόδρομου, ως όριο, με στόχο την οικοδόμηση των τελευταίων υπερπολύτιμων υγρών λιβαδιών της με το απαράδεκτο καθεστώς νομότυπης δόμησης.

Την ίδια στιγμή η Εγνατία οδός συνεχίζει να αποτελεί λαιμητόμο για τις αρκούδες και να είναι άκρως επικίνδυνη για τους ανυποψίαστους οδηγούς. Επίσης τα νερά του Καλαμά εξακολουθούν να ρυπαίνονται ανεξέλεγκτα από αστικά και βιομηχανικά λύματα, παρ’ όλες τις «προσπάθειες» των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Και τι να πούμε για τον Αμβρακικό που πνέει τα λοίσθια από τις εκατοντάδες πηγές ρύπανσης, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα πετρελαιοειδή και τις παράνομες μαρίνες.

Τέλος ως θετική εκτιμούμε την παύση των «κομματικών» Δ.Σ. των φορέων Διαχείρισης, που ευελπιστούμε να στελεχωθούν πλέον αξιοκρατικά με αναγνωρισμένους επιστήμονες που γνωρίζουν καλά το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο. Η διαχρονική αξία των Εθνικών Πάρκων ως φυσικών αποθεμάτων είναι πολλαπλάσια ανταποδοτική των πόρων που διατίθενται και δεν πρέπει να σχετίζονται με «πολιτικά παραμάγαζα». Αποτελούν για την Ήπειρο τους μοναδικούς πόρους που πρέπει να διαχειριστούμε με σοφία αλλά και εθνικά και παγκόσμια φυσικά και πολιτιστικά αγαθά.

Ευχόμαστε καλό κουράγιο και καλή δύναμη στην νέα υπουργό και θα είμαστε μαζί της σε κάθε φιλοπεριβαλλοντική προσπάθεια!!!
Τοπική Πολιτική Κίνηση –
Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων

ioannina.ecogreens@gmail.com

https://ioanninaecogreens.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: