ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Εδώ στην Παμβώτιδα συντελείται μία τεράστια Οικολογική Καταστροφή

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Σεπτεμβρίου 8, 2009

 

Με έκπληξη λάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία εκ μέρους του Αντινομάρχη κου Π. Κολόκα σε σχέση με την εμπλοκή του ονόματός του (στα νεοπαγή μπαζωμένα οικόπεδα) στην περιοχή Ντραμπάτοβα, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας «τραβάει το αυτί» και μας συστήνει να ανασκευάσουμε τις καταγγελίες μας απέναντι στην Νομαρχιακή Αρχή -και κατά πως κρίνει απέναντι στον ίδιο- μέσω του τύπου, ειδάλλως θα προβεί σε νομική δίωξη. Θα μπορούσαμε κι εμείς να προβούμε σε κάτι ανάλογο, αφού στις συχνές εμφανίσεις του προέβη σε συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις μελών των Οικολόγων Πράσινων. Η προσπάθεια ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της κοινωνικής αντίδρασης από τους ίδιους τους αιρετούς εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής αλλά και η προσπάθεια προσωποποίησης μιας καταγγελίας που αφορά στο σύνολο της Νομ/κής Αυτοδιοίκησης το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αποτελειώσει την -ήδη κλονισμένη- εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στους θεσμούς.

Κατ’ αρχάς στην δημοσίευσή μας δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του κου Κολόκα – ωστόσο, το γεγονός ότι και το «οικόπεδο» νομαρχ. Συμβούλου συμπεριλαμβάνονταν στις επιχωματώσεις του 2008 από μηχάνημα της Νομαρχίας (JCB) δεν θα μπορούσε βεβαίως να μείνει ασχολίαστο.

Το θέμα δεν είναι εξάλλου καινούργιο· ανέκυψε τον Φεβρ./Μάρτιο του 2008 με τις σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης της Κοινότητας Νήσου  και των κατοίκων της (υπάρχει αναφορά και στον τότε τοπικό τύπο) και το ανακινούμε σήμερα στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής παρέμβασής μας για την περιβαλλοντική εξυγίανση του «νοσηρού» φυσικού και πολεοδομικού καθεστώτος της λίμνης που «δυστυχώς» για κάποιους περιλαμβάνεται στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Φυσικής Κληρονομιάς NATURA 2000. Οι καταγγελίες μας ξεκίνησαν ενάντια στην Κοινοτική Αρχή Νήσου με τις γνωστές αυθαιρεσίες (εκβραχισμοί, κοπές δένδρων, παράνομα μπαζώματα κ.ά.) και θα συνεχιστούν με άλλες διαπιστωμένες κακοποιήσεις και καταπατήσεις στην αιγιαλίτιδα ζώνη των 300 μ. (περιμετρικά της Λίμνης και 100 μ. αντίστοιχα (αστική περιοχή). Δεσμευθήκαμε για όλα αυτά πριν ένα χρόνο με ανάλογο δελτίο τύπου, αλλά τότε κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είμαι μόνο η αρχή και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε δριμύτεροι.

Ως εκ τούτου, το θέμα ουδόλως είναι προσωπικό όπως ατυχώς παρουσιάζεται αλλά βαθιά πολιτικό σε σχέση με την ευθύνη των αυτοδιοικητικών παραγόντων και της Πολιτείας: Και είναι μέρος ενός «αγώνα» που αναγκαστικά ξεκίνησε για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και του οικολογικού αποθέματος της περιοχής.

Θα επιθυμούσαμε την κατανόηση του κου Κολόκα, χρέος σ’ αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη αξιών λόγω θεσμικής του εκπροσώπησης Τουρισμός/Πολιτισμός κ.ά. Η επίσημη απάντηση του κου Καχριμάνη υιοθετεί εν μέρει τις καταγγελίες μας επιρρίπτοντας ευθύνες στον εκμισθωτή του CLUB κρατώντας βεβαίως τις δέουσες αποστάσεις. Ευχόμαστε να είναι έτσι.

Αντ’ αυτού μας απαντά με εξώδικη καταγγελία ο κος Κολόκας όπου αναφέρεται ότι δεν ήταν το δικό του οικόπεδο αλλά μια ολόκληρη έκταση που «χειρουργήθηκε» με πολύμηνη παραμονή στην περιοχή του μηχανήματος της Νομαρχίας και μάλιστα, όπως αναφέρει ως αξίωμα, «προς όφελος της Λίμνης»!!! Αναρωτιόμαστε πράγματι με ποια διαχειριστική μελέτη; και με ποια εξειδίκευση συνετελέσθη άγρια κοπή των καλαμιώνων;

Αυτό που προβλέπει ο νόμος κε Νομάρχα και κε «Αντι» είναι να κινήσετε διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων:

α) για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος: 28§1, 30§1 Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ Α΄160)

β) για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων: 125§5 εδ. α΄ Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ Α΄ 160) [γενική απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόρριψης στερεών αποβλήτων] 10§1, 15 Κ.Υ.Α. 50910/2727/16-12-2003 (ΦΕΚ Β΄ 1909), και στον εναρμονισμένο Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων κωδ. 1705 Η.Π. 13588/725/28-3-2006 (ΦΕΚ Β΄ 383).

Δυστυχώς, η διοργάνωση ποιητικών βραδιών και οι ποδηλατικοί γύροι αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας όπου ανακυκλώνεται και αποσιωπάται το έλλειμμα ανάληψης ευθυνών και καθηκόντων και η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται μπροστά μας στην Παμβώτιδα.

Αναρωτιόμαστε γιατί ο ίδιος ο κος Κολόκας αναγκάστηκε -όπως αναφέρει- να καταγγείλει τον ενοικιαστή του οικοπέδου του για περαιτέρω παρανομίες (CLUB στον αιγιαλό, ηχορύπανση κ.λ.π.) και μάλιστα όψιμα και δεν κινήθηκε μέσω των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών της Ν.Α.Ι., της οποίας είναι εξέχον μέλος παρά μόνο απευθύνθηκε στο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων και στην Τουριστική Αστυνομία …;

Σ’ αυτό το νομικό γαϊτανάκι όπου οι κατηγορούμενοι έσονται κατήγοροι και τούμπαλιν ας δώσει την απάντηση ο πολίτης, η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία …;

Ως πολιτικός φορέας, μέλος της κοινωνίας των πολιτών με συναίσθηση των ευθυνών που βαρύνουν όλους μας στηρίζουμε την συλλογική ανάγκη για την διάσωση του λιμνιαίου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, στοιχείου σύμφυτου της ιστορικής μας μνήμης και της δικής μας συνέχειας, αλλά και ως πολύτιμου αποθέματος της Ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς.

Δεν ζητάμε τίποτα πέρα από το αυτονόητο: την αυστηρή και άμεμπτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την προστασία της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας.

          Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων   

 Επικοινωνία: ioannina.ecogreens@gmail.com

https://ioanninaecogreens.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: