ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Επίθεση με ιδιωτικά ελικόπτερα και την ανοχή του κράτους στους Εθνικούς Δρυμούς

Posted in Uncategorized από Ιωάννης Β. Βέλλης στο Αύγουστος 26, 2009

Απαράδεκτη και προκλητική θεωρούμε την κίνηση περιηγητικών ελικοπτέρων στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, που πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες στην Κόνιτσα στις 23-24 &25 Αυγούστου 2009. Μετά από μαρτυρίες ντόπιων συμπολιτών μας που διαπίστωσαν την τεράστια ηχητική ρύπανση που δημιουργείται στο φαράγγι του Αώου από τους αλλεπάλληλους αντίλαλους, καταγγέλλουμε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του μοναδικού μας φυσικού πλούτου, που περιλαμβάνει φυσικά και τα ανέγγιχτα «ηχοτοπία» της χαράδρας του Αώου.

Με τρόμο διαπιστώνουμε ότι αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες ενέργειας για στην ανθρώπινη ζωή των περιπατητών από πιθανή αποκόλληση βράχων και πρόκληση κατολισθήσεων ή από τυχαία σύγκρουση των ελικοπτέρων με μεγαλόσωμα είδη πουλιών που φωλιάζουν και πετούν καθημερινά στο φαράγγι (π.χ. Μαυροπελαργός, Χρυσαετός), γεγονός που είναι μάλλον υπεύθυνο και για την συντριβή μαχητικού αεροπλάνου F16, το οποίο συγκρούστηκε με γύπα στο Μιχαλίτσι λίγους μήνες πριν. Η εθνική μας κληρονομιά βιάζεται από τα κεδροσκοπικά τουριστικά συμφέροντα μιας μειοψηφίας που εισβάλει βάναυσα στα τελευταία παρθένα καταφύγια της χώρας μας, αδιαφορώντας πλήρως για την εθνική και διεθνή νομοθεσία, παραβιάζοντας τις τελευταίες κιβωτούς της βιοποικοιλότητας της πατρίδας μας, εκεί όπου το Μοναστήρι της Μονής Στομίου αποτέλεσε για αιώνες ησυχαστήριο των μοναχών, των αετών και των αγριόγιδων (και των λαθροκυνηγών …;), σε μία περιοχή που η πρόσφατη νομοθεσία (ΚΥΑ:23069/ΦΕΚ639/Δ/14-6-05) επιτρέπει μόνο της πρόσβαση πεζοπόρων περιηγητών. Που είναι το κράτος; Που ξοδεύονται τα εκατομμύρια των ευρωπαίων και ελλήνων φορολογούμενων για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς; Ποιοι ταΐζουν με παχυλούς μισθούς τους αδρανείς Φορείς Διαχείρισης; Ποιοι σιωπούν; Ποιοι κερδοσκοπούν; Κύριε Καλογιάννη, αυτά τα Εθνικά Πάρκα ονειρεύεστε στα Τζουμέρκα και στον Γράμμο, βορά των κεδροσκόπων; Σας συγχαίρουμε λοιπόν για την «νομοθετική τους θωράκιση» και την «άρτια στελέχωση» των νέων υπηρεσιών που τόσο διαφημίζετε στα τοπικά ΜΜΕ! Αλήθεια τελείωσαν τα λεφτά για τις περιβόητες μελέτες; Τι εφαρμόζεται μετά από όλα αυτά; Ρωτήστε τους υπαλλήλους σας εάν γνωρίζουν ότι η εταιρεία των ελικοπτέρων διαφημίζει τις «περιηγήσεις» εδώ και δύο εβδομάδες στην Κόνιτσα! Τι έπραξαν; Η εκκωφαντική σιωπή τους, εν μέσω δεκάδων πολιτικών σκανδάλων μας γεμίζει ερωτηματικά! Τι έπραξαν μέχρι σήμερα για τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ήδη από πέρυσι; (βλέπε http://epirusgreens.pblogs.gr/emblhmatika-eidh-toy-e-p-boreias-pindoy-ws-tropaia.html) Ελπίζοντας ότι θα πράξετε το αυτονόητο.

Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων – Ιωαννίνων

 ioannina.ecogreens@gmail.com

https://ioanninaecogreens.wordpress.com

Advertisements

2 Σχόλια to 'Επίθεση με ιδιωτικά ελικόπτερα και την ανοχή του κράτους στους Εθνικούς Δρυμούς'

Subscribe to comments with RSS ή TrackBack to 'Επίθεση με ιδιωτικά ελικόπτερα και την ανοχή του κράτους στους Εθνικούς Δρυμούς'.


 1. Τοπική Πολιτική Κίνηση -Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων
  ioannina.ecogreens@gmail.com
  https://ioanninaecogreens.wordpress.com

  Υπό τον ήχο των ελικοπτέρων συνεδρίαζε ο Φορέας, αλλά δηλώνει άγνοια !!!!

  Μόνο τραγελαφική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ανακοίνωση του Φορέα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας, αφού παραδέχεται ότι:

  1. μόλις «στις 24.08.2009 κατά την διάρκεια της 32ης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε ενημέρωση» και μάλιστα «από τον εκπρόσωπο των περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο.», ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν ήδη από τις 23 στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου. Άρα ο Φορέας που δηλώνει ότι «περιφρουρεί και προωθεί με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου» περιμένει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ενημερωθεί; Ας παραιτηθούν λοιπόν οι υπάλληλοι να αναλάβουν τον φορέα οι ΜΚΟ!!!

  2. δεν γνωρίζει την νομοθεσία αφού «το πρωί της επομένης (άρα στις 25) δόθηκαν οδηγίες (sic) από τον Πρόεδρο για διερεύνηση του νομικού πλαισίου»(!!!!!). Σε αντίφαση με το παραπάνω παραδέχονται ότι έγινε «διερεύνηση ύπαρξης αιτήματος αδειοδότησης της εν λόγω δραστηριότητας, η οποία θα έπρεπε να είχε προωθηθεί στο Φορέα για γνωμοδότηση». Άρα, η εταιρία διαφήμιζε ότι θα πετούσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ, χωρίς άδεια από τον Φορέα και δεν έγινε καμία ενέργεια αποτροπής!!! Δεν γεννά αυτό ερωτήματα σε κάθε καλόπιστο πολίτη;

  3. επιβεβαιώνουν ότι επικοινώνησαν με την «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το Δασαρχείο Κόνιτσας», αλλά όχι με την εν λόγω εταιρεία για να την ενημερώσουν ότι πετούν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες!!!! Δεν κινεί αυτό υποψίες; Αυτά είναι τα «αυξημένα αντανακλαστικά»;

  Εάν τα παραπάνω δεν δηλώνουν ενοχή ή πλήρη ανικανότητα αποτελούν απλά πλήρη παραδοχή αδιαφορίας. Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με τους «υπαλλήλους» θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο Νόμο 2742/1999 ορίζεται ότι «πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και είναι πρόσωπο με επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος», ενώ σε κάθε φορέα μπορεί να υπάρχει και «Επιστημονική Επιτροπή από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ερευνητές όλων των βαθμίδων των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας, και ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων εισηγήσεων». Που είναι όλοι αυτοί και ποια η γνώμη τους; Κύριε Καμπέρη ποια είναι η εμπειρία σας σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος;

  Ας μην γελιόμαστε: Με κομματικούς φίλους, προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται!!! Ας μην σπεύδουν να κάνουν κριτική στο κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων με «πολιτικές ανακοινώσεις» στα ΜΜΕ και ας εκπληρώσουν την δουλειά για την οποία τόσο καλά πληρώνονται από τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες. Θυμίζουμε ότι είμαστε πολιτικός φορέας και ο ρόλος μας είναι να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, να αναδεικνύουμε τις καταγγελίες των πολιτών και να τις υποστηρίζουμε δίνοντας διέξοδο σε ισχνές φωνές και φέρνοντας στην επιφάνεια ζητήματα…..Κοινωνική αλληλεγγύη δεν υποβάλλεται με αίτηση και χαρτόσημο δημοσίου!!!

  Περιμένουμε έργο και όχι λόγια!!!


  Τοπική Πολιτική Κίνηση –
  Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων
  ioannina.ecogreens@gmail.com


 2. Ευτυχως στον Ν.Πιεριας εχουμε τον Φορεα διαχειρισης του Εθνικου Δρυμου Ολυμπου που εδρευει στο Λιτοχωρο και εχει προεδρο τον Νομαρχη και φροντιζει τελεια για τα συμφεροντα των μεγαλων εταιριων καταστρεφοντας ανεπιστρεπτει το Περιβαλλον του Ολυμπου …
  Για περισσοτερες πληροφοριες γραψτε στο – Google – Οκολογικα προβληματα στα βουνα Πιερια Ολυμπος –


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: