ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο-Π Ιωαννίνων και ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό

Posted in Uncategorized από rigastsiakiris στο Μαΐου 28, 2009

Σε μια εποχή που απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και των αδιεξόδων του τωρινού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης η αρχέγονη Ήπειρος είναι μια όαση τουρισμού και σπάνια περιβαλλοντική παρακαταθήκη.

Ο νομός Ιωαννίνων σ’ όλη του την έκταση αποτελεί ένα μωσαϊκό φύσης και πολιτισμού, μια από τις πιο πρώιμες εστίες αγροτικής κοινωνίας γύρω από το ανάγλυφο της ιστορικής Πίνδου, στον Τόμαρο.

Δεσπόζει εδώ η κοιλάδα της Δωδώνης, φυσικό μονοπάτι απ’ τη θάλασσα μέσα από τις “Πύλες του Άδη” το Νεκρομαντείο και καταλήγει στο σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας, αφιερωμένο στο Δία και την Διώνη (μητέρα γη) το ιερό της Δωδώνης. Το Δωδωναίο τοπίο αποτελεί σήμερα οικουμενική αξία. Η Δωδώνη, που σύμφωνα με μια θεωρία χάρισε το όνομα στην Ευρώπη (όψη του εύρους, από το ρήμα ευρορώ, όπου εύρος = κοιλάδα της αρχαίας  κοιλάδας κατά τον Μ. Duverger), δεν απολαμβάνει τον ανάλογο σεβασμό και για τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελεί μνημείο μόλις εθνικού ενδιαφέροντος! (Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός).

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αναδεικνύοντας τους συμβολισμούς του μνημείου και την διαχρονικότητά τους σε 2 περιπτώσεις (κίνδυνοι από Εγνατία Οδό και Χ.Υ.Τ.Α.) στην ευρύτερη κοιλάδα της Δωδώνης εξήραν “το θαύμα της φύσης…” (Luciana Castellina), σαν συστατικό στοιχείο ενός ιδιαίτερου ευρωπαϊκού πολιτιστικού προϊόντος που υποστηρίζεται από την παγκόσμια βιβλιογραφία από τα Ομηρικά Έπη και τους αρχαίους συγγραφείς προσφέροντας μία πολυδιάστατη πρόταση και ταξιδιωτική εμπειρία, ανέξοδη και χωρίς κανένα εργαλείο προβολής (δηλ. του σύγχρονου Marketing).

Τα Ιωάννινα, δεν έχουν προβάλει ποτέ αξιοπρεπώς την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου δηλαδή την μεταφορά του Βυζαντίου μετά την άλωση της Πόλης στην περιοχή μας, με την εδώ μετοίκηση των μεγάλων αυτοκρατορικών οικογενειών των Παλαιολόγων, των Αψαράδων και Φιλανθρωπινών.

Εξαιτίας δε ενός περίεργου συμπλέγματος δεν έχουν ποτέ προβάλλει ούτε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης με τα τζαμιά και την Συναγωγή. Η πολιτιστική διαστρωμάτωση είναι σήμερα ένα απ’ τα δυνατότερα τουριστικά “ατού” σε προορισμούς παγκοσμίως.

Τα Ζαγοροχώρια και όλοι οι ορεινοί που κοσμούν την Ηπειρωτική φύση (Μαστοροχώρια, Τζουμέρκα, Πωγώνι) συμπληρώνουν την εικόνα του ευλογημένου τούτου τόπου· πρώτο στις προτιμήσεις της εγχώριας τουριστικής αγοράς και ιδιαίτερα ελκυστικό στην διεθνή ζήτηση (φαράγγι του Βίκου).

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και της φυσιογνωμίας του τοπίου με την ιδιότυπη πετρόχτιστη αρχιτεκτονική κληρονομία των οικισμών πρέπει να διαφυλάξουμε σαν παντοτινές αξίες υπερτοπικές και να τις προβάλουμε σαν αξία παγκόσμιου ενδιαφέροντος και προορισμού.

Οι Εθνικοί Δρυμοί, τα μονοπάτια, ο ποτάμιος πλούτος για αθλητικές δραστηριότητες με τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια, η χλωρίδα κι η πανίδα, η καλλιτεχνική δημιουργία των χιονιαδιτών ζωγράφων, ο αγροτικός ιστός της ηπειρωτικής υπαίθρου, οι οικογενειακός χαρακτήρας του μικρού ξενώνα, η αυθεντικότητα, η μουσική παράδοση του πεντατονικού, η ποιότητα των προϊόντων, η ανθρώπινη κλίμακα όλα αυτά αποτελούν τον πραγματικό μαγνήτη για τους επισκέπτες.

Παρ’ όλα αυτά έρχεται η επίσημη πολιτεία με το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό το ΥΠΕΧΩΔΕ εν προκειμένω να νομιμοποιήσει ένα κράτος μεγαλοϊδεατισμού και αντίληψης του “ό,τι είναι νόμιμο είναι ηθικό” και να επιβάλλει τα εισαγόμενα παρωχημένα πρότυπα των γκόλφ σε άνυδρες κι άλλες περιοχές (επίκαιρη η πρόσφατη ημερίδα στην Χαλκιδική…)

Η υπερβολή και η χλιδή σε περιοχές που ανέδειξαν κάποτε τον πολιτισμό του μέτρου και της χρυσής τομής, είναι ύβρις. Η προτεινόμενη ισοπεδωτική ομοιομορφία και η μαζική πακεταρισμένη τουριστική αγέλη όπως προτρέπει η κρατική ασυδοσία οδηγεί σ’ επικίνδυνες ατραπούς. Η μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής συνεδρίασε τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2009 για να συζητήσει για την ερημοποίηση της Ελλάδας! Εκπρόσωπος του WWF κατέθεσε ότι η χώρα μας είναι 2η παγκοσμίως στην κατανάλωση νερού ανά κάτοικο, με διπλάσια κυβικά μέτρα σπατάλης από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ποιο το δίδαγμα;

Ας αφήσουμε κ.κ. Σουφλιά και Καλογιάννη την χλιδή, το τεχνητό πράσινο, το γκαζόν, τις τρύπες του γκολφ και τις τρύπες στο νερό σ’  αυτούς που δεν έχουν κάτι άλλο να αναδείξουν…

Την ίδια ώρα που τα υπουργικά χείλη εκφέρουν πανηγυρικούς περί αειφορικού τουρισμού, νομίζοντας ότι αποτελεί απλώς το μαγικό πράσινο ραβδί για την περίφημη “επιμήκυνση” της τουριστικής περιόδου, με το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό δίνουν στην πραγματικότητα άλλοθι σε οικονομικά συμφέροντα να τσαλαπατήσουν ακόμη και παράκτιες περιοχές και την αιγιαλίτιδα ζώνη κλείνοντας έτσι το μάτι στην (αμαρτωλή) τοπική αυτοδιοίκηση για γενιά νέων αυθαιρέτων με συμμετοχή της 20%, με “σπόνσορες τα υπουργείο οικονομικών και εσωτερικών!

  • Στα παράδοξα του Ζαγορίου αναφέρουμε την επικείμενη ανοικοδόμηση στην αγροτική περιοχή των Ασπραγγέλων (κάμπος Ντοβράς) μετά τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας με την απόφαση του δήμου Κεντρικού Ζαγορίου παρ’ όλες τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο παρελθόν.
  • Ο ίδιος ο Δήμαρχος χρηματοδοτείται από τη μια για προγράμματα “ξερολιθιάς” και από την άλλη τσιμεντοποιεί το μνημειακό πλούτο των γεφυριών της διοικητικής του αρμοδιότητας με την καθοδήγηση της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων.
  •               Για πρώτη φορά μολύνθηκε το καθαρότερο ελληνικό ποτάμι ο Βοϊδομάτης από ευτροφισμό.
  •               Το προηγούμενο διάστημα ντόπιοι πιστολέρος επιδόθηκαν στο σημάδι των διακριτικών πινακίδων των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Ευρωπαϊκών Οικοτόπων στην περιοχή του Παπίγκου.
  •               Ποια η συμβολή του κρατικοδίαιτου φορέα του Εθνικού Πάρκου Αώου στην τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και ποια η συνεισφορά του στην προστασία της περιοχής; Έχουμε εγκαθίδρυση του παράνομου κυνηγίου στην περιοχή. Τα αγριόγιδα τρόπαια λαθροθηρίας, βαλσωμωμένες κεφαλές ντεκόρ στις ταβέρνες. Τα αγαπημένα “κουκάλογα” παγκόσμιο απειλούμενο είδος από δολώματα…

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος διαρκούς και οξείας χρηματοπιστωτικής κρίσης εν μέσω υπερκορεσμού της προσφοράς ξενοδοχειακών κλινών στην Μεσόγειο με προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των τουριστικών αφίξεων (Ήπειρος, μείον 30-40%). Η εξάρτηση από επιδοτούμενες υπερπολυτελείς μονάδες ενσταβλισμένου τουρισμού all inclusive τις οποίες διαχειρίζονται διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια που ουδόλως ενδιαφέρονται για την τοπική κοινωνική ευημερία, μοιραία θα οδηγήσει στην γιγάντωση την υπερκατανάλωση και την απαξία. (βλ. ολυμπιακές εγκαταστάσεις Αθήνα 2004).

Το ΕΧΠ για τον Τουρισμό ενθαρρύνει το real estate και φωτογραφίζει υπερμεγέθεις τουριστικές επενδύσεις θεωρώντας τες αυθαιρέτως επενδύσεις εθνικής σημασίας. Δεν αρνούμαστε την αναγκαιότητα χωροταξικού σχεδιασμού. Όμως το πλαίσιο που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν ανταποκρίνεται τοπικά στις ανάγκες ενός μοντέλου αειφορικού, βιώσιμου τουρισμού που θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία των τοπικών κοινωνιών στην διατήρηση του περιβάλλοντος και την προώθηση της κοινωνικής αξίας των πολιτών.

Αγνοεί δε παντελώς την έννοια της “φέρουσας ικανότητας” μιας περιοχής καθώς και το ορατό πρόβλημα του κορεσμού σε πολλές τουριστικές περιοχές.

Είναι καταστροφικό γιατί δίνει τη δυνατότητα να κτίζονται ξενοδοχειακές μονάδες στα 500 μ. από τους οικισμούς με αρτιότητα μόλις 2 στρέμματα (αντί των 4) με μαθηματικό αποτέλεσμα την χωρίς όριο επέκταση των οικισμών σε βάθος χρόνου!

Αν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια θα χαθεί και η τελευταία ευκαιρία να κλείσουμε την χαίνουσα πληγή της εκτός σχεδίου δόμησης ώστε να μην ακρωτηριάσουμε τους εναπομείναντες διατηρητέους οικισμούς και ό,τι αυτοί σηματοδοτούν για την Ευρωπαϊκή παράδοση και ταυτότητα.

Πρέπει να υπάρξει γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης του κυρίαρχου Ελληνικού Τουρισμού. Η εντατικοποίηση του εύθραυστου (οικολογικού) τουριστικού προϊόντος που διαθέτει σε αφθονία η περιοχή μας θα καταλήξει σε τυποποίηση με τις γνωστές ακραίες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Οφείλει η κυβέρνηση αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτειακού μας φάσματος να σταματήσει να προβάλλει τον Ελληνικό Τουρισμό ως “βαριά βιομηχανία” και ως μονοκαλλιέργεια η οποία συνεισφέρει “αόρατα” με κάποιο μαγικό τρόπο δισεκατομμύρια χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη υπουργική ενασχόληση και κρατική στρατηγική παρά κοσμικές εκδηλώσεις και διαφημιστικές καμπάνιες.

Αντί να προωθούνται με γενναίες επιδοτήσεις φαραωνικά έργα κοντόφθαλμων ή μεσοπρόθεσμα καταστροφικών σχεδιασμών ανάπτυξης (π.χ. ΠΟΤΑ Μεσσηνίας –  Κάβο Σίδερο στο Λασίθι, Νηές στο Βόλο, Αγροτουριστική Αταλάντη), εκείνο που πρέπει να υποστηριχθεί είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής υπαίθρου η οικογενειακή επιχείρηση.

Οποιαδήποτε λοιπόν πρόχειρη και αλόγιστη ανάπτυξη τις ελκυστικές δυνατότητες της περιοχής μας μπορεί να τις μετατρέψει σε στοιχεία απαξίωσης μη αναστρέψιμα.

Καλούμε τους απανταχού Ηπειρώτες

Τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τους φορείς της περιοχής, το Πανεπιστήμιο, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος, το ΤΕΕ, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια με την υψηλή εποπτεία του προέδρου της Δημοκρατίας κου Κ. Παπούλια να ενεργοποιήσουν ένα σχέδιο δράσης στα πλαίσια ειδικού προγράμματος για την καταγραφή της ΔΩΔΩΝΗΣ και του ΖΑΓΟΡΙΟΥ σαν φυσική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, σαν μοναδικά έργα της φύσης και του ανθρώπου.

Η διαχείριση και διαφύλαξη των φυσικών πόρων, των υδάτινων αποθεμάτων και η πολιτισμοκεντρική αξία του Ηπειρώτικου τοπίου θα πρέπει να συνθέτουν την ήπια πράσινη βιομηχανία μας μια αειφορική πρόταση ανάπτυξης άλλου τύπου και ηθικής, ασφαλούς στο διηνεκές.

Στην γείτονα Αλβανία διέβλεψαν αυτή την αναγκαιότητα πιο ξεκάθαρα από εμάς. Το Βουθρωτό, μία από τις 70 Ηπειρωτικές πόλεις της αρχαιότητας είναι μνημειακή κληρονομιά υπό την αιγίδα της UNESCO από το 1993, η δε ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικό Πάρκο από το 2000.

Το κοντινό μας Αργυρόκαστρο επίσης είναι ενταγμένο στην UNESCO εδώ και 3 χρόνια.

Μήπως εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση και απαξίωση το σημαντικότερο με “οικονομικούς όρους” εξαγάγιμο προϊόν που διαθέτει η “Άπειρος Χώρα”; Τον πολιτισμό και το φυσικό μας περιβάλλον;

 

Ζητούμε μια ευρεία συναίνεση σ’ αυτόν τον πολιτικό διάλογο που ανοίγουμε και εκπέμπουμε SOS στην τοπική κοινωνία όλων των βαθμίδων να τοποθετηθεί για όλα τα “κυρίαρχα δικαιώματα” και τα ζητήματα μειοδοσίας της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Θα παραμείνουμε θεματοφύλακας του Ηπειρωτικού Τοπίου στην λαίλαπα της άφρονης κυβερνητικής αναπτυξιομανίας.

Ζητουμε την οριστική απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.

 

    

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Τοπική Πολιτική Κίνηση -Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων
ioannina.ecogreens@gmail.com

Πληροφορίες:

Μπούκας Μιλτιάδης

6974371797

Τσιριγώτη 24

452 21 – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: